RSS

Sistem Carian

Saturday, October 23, 2010

Ekslusif : Siri 'Membedah' Penulisan Kreatif!

Saya ringkaskan sesi...


Penulisan merupakan sesuatu yang memberi kebebasan kepada sesiapa sahaja. Kita bebas mengekspresikan imaginasi, kekreatifan, olahan cerita kita dengan cara yang tersendiri. Di mana Penulisan Kreatif membolehkan kita meluahkan perasaan, membebaskan imaginasi dan buah fikir atau apa sahaja di dalam bentuk-bentuk kata yang digarap sendiri!
Kita bebas meneroka setiap apa yang ada
di dalam minda kerana kita sememangnya KREATIF!


Namun, perlu diingat! Penulisan Kreatif juga ada syaratnya...yang menyusul di bawah: (Khas untuk penulisan cerpen & Novel)

 • Mempunyai Tema/Isu yang hendak dibincangkan
 1. Untuk memberikan Tema kepada sesebuah karya Kreatif, perlu disimpulkan daripada keseluruhan cerita dan tidaklah daripada bahagian-bahagian tertentu sahaja.
 2. Tema selalunya 'tersembunyi' daripada cerita tetapi ia boleh 'dicari' jika difahami dengan betul-betul jalan ceritanya.
 3. Tema dapat berperanan untuk 'mengangkat masalah kehidupan'. Contoh : kerinduan, kemiskinan, keketakutan, nafsu, mimpi dan sebagainya.
 • Gambaran Latar
 1. Menggambarkan di mana & bila cerita itu berlaku
 2. Menjadikan kejelasan kepada jalan cerita
 3. membuatkan watak seakan-akan 'hidup' dan pembaca dapat merasa 'realiti' cerita tersebut malah turut sama mengajak pembaca 'berlakon'.
 4. Ada juga latar jenis Metafora yang perlu difahami makna secara bukan harfiah(dalaman) . Contoh cerpen : Seribu Kunang-kunang di Manhattan.
 • Penceritaan Watak: Antagonis, Protagonis, utama, sampingan.
 1. Merupakan tokoh dalam cerita iaitu pelaku cerita.
 2. menceritakan tokoh-tokoh melalui gambaran sikap, keinginan, emosi, rupa, dan lain-lain.
 3. Tokoh utama : Tokoh yang paling banyak diceritakan. Hero/heroin dalam cerita.
 4. Tokoh tambahan : Tokoh yang ada di sekeliling tokoh utama. Yang menghidupkan jalan-jalan cerita.
 5. Tokoh Protagonis : Tokoh yang dikagumi.  Digambarkan memiliki watak yang baik. selalunya berkonflik dengan watak antagonis. Merupakan harapan pembaca.
 6. Tokoh Antagonis : Tokoh penjahat. merupakan watak yang selalunya menimbulkan konflik dalam cerita. 
 • Urutan cerita/Plot
 1. Plot Kronologis : dibina mengikut urutan masa iaitu permulaan, klimaks & penyelesaian.
 2. Plot Bukan Kronologis : Cerita dimulai dengan pengakhiran dan kepada permulaan. Tidak teratur.
 • Pengolahan Sudut Pandangan : pertama, kedua, @ campuran.
 1. Sudut Pandang Pertama : Menggunakan kata 'aku' atau 'nama watak'. Menggambarkan penulis ikut terlibat dalam cerita @ tokoh/watak yang bercerita.
 2. Sudut Pandangan ketiga : Guna perkataan 'dia', 'ia'. Penulis berada di luar jalan cerita. Penulis menceritakan hati dan tindakan watak-wataknya.
 3. Campuran : Guna 'aku' dan 'dia' Menggambarkan sesuatu cerita itu sungguh-sungguh ada dan benar-benar terjadi. Digunakan untuk menyebarluaskan cerita dan membentuk kesedaran.

Untuk memenuhi kelima-lima syarat di atas, bukanlah susah, kerana kita sedia maklum bahawa kita seorang yang KREATIF dan pastinya kita mampu menggarap kesemua syarat-syarat itu menggunakan kekreatifan kita tersendiri dan kita BEBAS


Jadi, sekarang...Keluarlah daripada 'kotak' itu dan bebaskanlah IMAGINASI-mu..!

Tidak dinafikan 'menulis' bukanlah sesuatu yang mudah, namun jika dilakukan dengan bersungguh-sungguh dan tiada paksaan, yakinlah...Yang Susah pasti jadi Mudah!

SAMA-SAMA KITA MENEROKA ILMU IMAGINASI untuk MEMBENTUK DUNIA KREATIF!


Untuk lebih informasi, layarilah http://azmahnordin.blogspot.com/...TERIMA KASIH!

0 comments:

Post a Comment